Opis
Zacapa Centenario 23YO to jeden z najszlachetniejszych rumów, o niesamowitej wręcz koncentracji aromatów i smaków. Zacapa nie jest rumem morskim, lecz górskim, mieszanym, z gór Gwatemali. Jest wyrabiany z miodu z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Jego szlachetny bukiet i smak stawia go w absolutnej czołówce luksusowych alkoholi. Najstarsze frakcje rumu Zacapa dojrzewają ponad 23 lata na wysokości ponad 2300 m n.p.m. w tzw. systemie Solera, w którym beczki układa się w piramidę - najstarsze najniżej. Smak jest obfity i pełny, o słodkim miodowym posmaku, suszonych owoców, konfitur morelowych, gałki muszkatołowej, tytoniu z nutami kawy i delikatnie słodkiej wanilii, zrównoważony z pikantnymi przyprawami, cynamonem i imbirem, natomiast na finiszu smak jest przyjemnie cierpki.