Opis
Klasyczna whisky z wyspy Skye. Dojrzewająca przez minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Należała do słynnej serii Classic Malts. Niezwykle intrygująca, z aromatami ciepłego torfu mieszającego się z nadmorskim powietrzem, zrównoważona owocami sadu i jęczmieniem. Wielokrotnie nagradzana za swoją doskonałość. Między innymi Editor's Choice w Whisky Magazine, złoty medal na San Francisco World Spirits Competition 2017 i tytuł "Best Islands Single Malt" na World Whiskies Awards.
W nosie świeża, bardzo aromatyczna. Przez gęsty, ostry dym przebijają się słodkie skórki gruszek i jabłek, ze szczyptą morskiej soli i wodorostów. W ustach prawdziwa torfowa uczta z gorącym czarnym pieprzem, odrobiną solanki i suchego jęczmienia. Smak soczystych jabłek i gruszek zapewnia dopełnia równowagę. Finisz długi, opiekany słód, palony karmel.