Opis
Prawdopodobnie najbardziej ceniona z klasycznej szóstki single maltów (Classic Single Malts). Ceniona za potężny torfowy akcent, typowy dla południowego Islay, ale oferująca również bogactwo słodu i beczki, które czynią ją naprawdę interesującym trunkiem. Według wielu znawców to właśnie 16-letnia Lagavulin stała się wzorcowym whisky z Islay. Lagavulin 16 YO to także wspaniała whisky kulinarna. Spróbuj jej w połączeniu z intensywnymi serami z niebieską pleśnią, które uzupełniają intensywny, bogaty w torf, słodki i słony charakter. W nosie herbata!, dym z Islay, dużo jodyny, słodkie przyprawy i wanilia. Mieszanka oszałamiająca. W ustach oleista, bogata. Zaskakująca przeważająca dawka słodu, sherry, następnie uderzenie torfu i beczki. Niekończący się finisz, jakby z wielokrotnie starszej whisky. Figi, daktyle, torfowy dym i wanilia. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana szkockiej single malt.