Opis
Devil's Cut to wyjątkowa whiskey amerykańska destylowana w gorzelni Jim Beam w mieście Clermont w stanie Kentucky. W aromatach nuty dębowe z akcentam wanilii, a także pomarańcza, czekolada i karmel. W smaku wyczuwalne kakao, orzechy, karmel i wanilia z posmakiem węgla drzewnego. Wyjątkowość tego bourbona polega na tym, że zawiera on whiskey wyekstrahowaną z klepek beczki, do których wsiąknęła podczas leżakowania. Proces odzyskiwania whiskey w ten sposób został opatentowany przez destylarnię. Whiskey odzyskuje się wlewając około 60 litrów wody do pustej beczki i wytrząsając ją do momentu aż destylat z drewna wróci do światła beczki. Jim Beam Devil’s Cut (ang. działka diabła) to bourbon wypuszczony na rynek zaledwie kilka lat temu. Jego nazwa jest grą słów pochodzącą od znanego wszystkim fanom whisky „Angel’s Share” (ang. dywidenda aniołów), czyli opłaty, którą pobierają anioły za leżakowanie whisky. Pozostaje więc zadać sobie pytanie. Jaką opłatę pobiera diabeł? ;)