Tw├│j koszyk jest pusty

Previous Next

wyszukiwanie zaawansowane +

Auchentoshan Distilery

[produkty]

W destylarni Auchentoshan wa┼╝ne s─ů daty. Przecie┼╝ up┼éyw czasu wyznacza szczyt dojrzewania whisky:

Za┼éo┼╝ona w maj─ůtku Dunbartonshire w Auchentoshan w 1823 roku przez pewnego Thorne'a, in┼╝yniera z Greenock, kt├│ry wyprodukowa┼é mi─Ödzy innymi gorzelni─Ö. W 1878 roku Auchentoshan przeszed┼é na w┼éasno┼Ť─ç C.H. Curtis and Co Ltd. R├│wnie┼╝ z Greenock i produkowa┼é oko┼éo 50 000 galon├│w rocznie. W 1903 roku browary, gorzelnicy i sprzedawcy wina, George i John McLachlan przejmuj─ů destylarni─Ö w Auchentoshan. W 1941 roku niemiecki nalot bombowy powa┼╝nie uszkodzi┼é destylarni─Ö, niszcz─ůc magazyn. Produkcja whisky zosta┼éa wstrzymana podczas II wojny ┼Ťwiatowej z powodu ataku na rzek─Ö Clyde i jej stocznie. W 1960 roku destylarnia zosta┼éa nabyta przez J & R Tennent z Wellpark Brewery w Glasgow, kt├│ry zosta┼é wch┼éoni─Öty przez Charringtons w 1964 roku, a p├│┼║niej po┼é─ůczy┼é si─Ö w Bass Charrington w 1967 roku. W 1969 roku Auchentoshan zostaje sprzedany firmie hotelarskiej Eadie Cairns, kt├│ra zacz─Ö┼éa sprzedawa─ç Auchentoshan jako single malt za po┼Ťrednictwem w┼éasnych hoteli i restauracji. W 1984 roku destylarnia zosta┼éa sprzedana Stanley P Morrison (p├│┼║niej Morrison Bowmore) za 325 000 funt├│w. W 1994 roku Suntory kupuje Morrison Bowmore. W 2002 roku mia┼éa miejsce premiera Auchentoshan Three Wood. W 2013 roku zostaje wydany Auchentoshan Virgin Oak. W 2016 roku nowy porz─ůdek s┼éodu zostaje wprowadzony wraz z BartenderÔÇÖs Malt. W 2019 roku nast─ůpi┼éo nowe wydanie pakietu. Wprowadzony zostaje nowy Bold Pack, prze┼éamuj─ůcy tradycyjne stereotypy s┼éodowe i wzmacniaj─ůcy miejskie korzenie.

Jak powstaje whisky Auchentoshan, krok po kroku?

Znak firmowy - czysty, złożony charakter zaczyna się od słodu jęczmiennego. Delikatnie wypalony, całkowicie niepoddany obróbce cieplnej jęczmień pozwala na wyeksponowanie smaku Auchentoshan z gorzelni w Glasgow.

Miel─ů j─Öczmie┼ä tak, aby pasowa┼é do ich kadzi filtracyjnej. Bardzo wa┼╝ne jest, aby zosta┼é r├│wnomiernie zmielony grys skrobiowy, maksymalizuj─ůc ilo┼Ť─ç skrobi, kt├│ra w magiczny spos├│b przekszta┼éca si─Ö w cukry podczas zacierania. Ca┼éy ten twardy szczep oznacza ┼Ťwie┼╝─ů, klarown─ů brzeczk─Ö z kadzi filtracyjnej.

Zmielony, s┼éodowany j─Öczmie┼ä - i czyst─ů wod─Ö - podaj─ů do kadzi filtracyjnej o temperaturze 63,5┬░C. Ciep┼éo pomaga zamieni─ç skrobie w cukier. Po dw├│ch nadzieniach s─ů gotowi do fermentacji - trzecie nadzienie jest u┼╝ywane jako pierwsza woda w kolejnym zacierze.

Destylacja powoduje, ┼╝e piwo jest destylowane od oko┼éo 8% obj. alkoholu do 81%. ┼╗adna inna szkocka destylarnia nie nalega na potr├│jn─ů destylacj─Ö ka┼╝dej kropli - destylacja podw├│jnej whisky zwykle osi─ůga zaledwie 70% ABV. Historia Auchentoshan dotyczy Distillingu Different w celu stworzenia whisky Lowlands.

Ich beczki d─Öbowe maj─ů ogromny wp┼éyw na smak - dlatego na ich wyb├│r po┼Ťwi─Öcaj─ů du┼╝o czasu i pieni─Ödzy.

Je┼Ťli trunek chce nazywa─ç si─Ö Single Malt Scotch Whiskey, musi dojrzewa─ç w d─Öbie co najmniej przez trzy lata - nie kr├│cej.

Ich whisky dojrzewa w beczkach po burbonie, sherry lub szlachetnym winie. Bezinteresowny akt recyklingu? Nie do ko┼äca. To niezb─Ödny krok w tworzeniu Auchentoshan - duch i drewno wsp├│┼épracuj─ů ze sob─ů przez wiele lat, nadaj─ůc kolor i smak gotowej whisky.

Nic wi─Öc dziwnego, ┼╝e sp─Ödzaj─ů tyle czasu i wysi┼éku, wybieraj─ůc dok┼éadnie odpowiednie beczki - lub rzeczywi┼Ťcie, r├│wnowa┼╝─ůc niepowtarzalne smaki, jakie nadaje ka┼╝da beczka. W ten spos├│b tworz─ů whisky o smakach z ca┼éego spektrum.

Zach─Öcamy do odwiedzenia oficjalnej strony szkockiego producenta whisky Auchentoshan Distilery

Kup whisky od szkockiego producenta Auchentoshan Distilery w naszym sklepie internetowym

PRODUCENCI PRODUKT├ôW DOST─śPNYCH W NASZYM SKLEPIE

Francois Voyer
Guy Lheraud Cognac
Roner
Loch Lomond
Karukera
Nikka
Blatons Vodka
Sazerac
Paul John Whisky
Louis de Lauriston
Drouin Calvados
Hampden
Padro Vermouth
Ron Barcelo
The Irishman
Tobermory
West Cork
Glenallachie
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Zapisz si─Ö do naszego newslettera!

Uzyskaj dostęp do sezonowych promocji. Odbierz swój rabat dla stałych klientów.

Kontakt

Wine & Spirits Market
ul. Jagielska 61B
02-886 Warszawa

tel. 515 258 661

email: biuro@spirits-market.pl