W destylarni Auchentoshan ważne są daty. Przecież upływ czasu wyznacza szczyt dojrzewania whisky:
Założona w majątku Dunbartonshire w Auchentoshan w 1823 roku przez pewnego Thorne'a, inżyniera z Greenock, który wyprodukował między innymi gorzelnię. W 1878 roku Auchentoshan przeszedł na własność C.H. Curtis and Co Ltd. Również z Greenock i produkował około 50 000 galonów rocznie. W 1903 roku browary, gorzelnicy i sprzedawcy wina, George i John McLachlan przejmują destylarnię w Auchentoshan. W 1941 roku niemiecki nalot bombowy poważnie uszkodził destylarnię, niszcząc magazyn. Produkcja whisky została wstrzymana podczas II wojny światowej z powodu ataku na rzekę Clyde i jej stocznie. W 1960 roku destylarnia została nabyta przez J & R Tennent z Wellpark Brewery w Glasgow, który został wchłonięty przez Charringtons w 1964 roku, a później połączył się w Bass Charrington w 1967 roku. W 1969 roku Auchentoshan zostaje sprzedany firmie hotelarskiej Eadie Cairns, która zaczęła sprzedawać Auchentoshan jako single malt za pośrednictwem własnych hoteli i restauracji. W 1984 roku destylarnia została sprzedana Stanley P Morrison (później Morrison Bowmore) za 325 000 funtów. W 1994 roku Suntory kupuje Morrison Bowmore. W 2002 roku miała miejsce premiera Auchentoshan Three Wood. W 2013 roku zostaje wydany Auchentoshan Virgin Oak. W 2016 roku nowy porządek słodu zostaje wprowadzony wraz z Bartender’s Malt. W 2019 roku nastąpiło nowe wydanie pakietu. Wprowadzony zostaje nowy Bold Pack, przełamujący tradycyjne stereotypy słodowe i wzmacniający miejskie korzenie.
Jak powstaje whisky Auchentoshan, krok po kroku?
Znak firmowy - czysty, złożony charakter zaczyna się od słodu jęczmiennego. Delikatnie wypalony, całkowicie niepoddany obróbce cieplnej jęczmień pozwala na wyeksponowanie smaku Auchentoshan z gorzelni w Glasgow.
Mielą jęczmień tak, aby pasował do ich kadzi filtracyjnej. Bardzo ważne jest, aby został równomiernie zmielony grys skrobiowy, maksymalizując ilość skrobi, która w magiczny sposób przekształca się w cukry podczas zacierania. Cały ten twardy szczep oznacza świeżą, klarowną brzeczkę z kadzi filtracyjnej.
Zmielony, słodowany jęczmień - i czystą wodę - podają do kadzi filtracyjnej o temperaturze 63,5°C. Ciepło pomaga zamienić skrobie w cukier. Po dwóch nadzieniach są gotowi do fermentacji - trzecie nadzienie jest używane jako pierwsza woda w kolejnym zacierze.
Destylacja powoduje, że piwo jest destylowane od około 8% obj. alkoholu do 81%. Żadna inna szkocka destylarnia nie nalega na potrójną destylację każdej kropli - destylacja podwójnej whisky zwykle osiąga zaledwie 70% ABV. Historia Auchentoshan dotyczy Distillingu Different w celu stworzenia whisky Lowlands.
Ich beczki dębowe mają ogromny wpływ na smak - dlatego na ich wybór poświęcają dużo czasu i pieniędzy.
Jeśli trunek chce nazywać się Single Malt Scotch Whiskey, musi dojrzewać w dębie co najmniej przez trzy lata - nie krócej.
Ich whisky dojrzewa w beczkach po burbonie, sherry lub szlachetnym winie. Bezinteresowny akt recyklingu? Nie do końca. To niezbędny krok w tworzeniu Auchentoshan - duch i drewno współpracują ze sobą przez wiele lat, nadając kolor i smak gotowej whisky.
Nic więc dziwnego, że spędzają tyle czasu i wysiłku, wybierając dokładnie odpowiednie beczki - lub rzeczywiście, równoważąc niepowtarzalne smaki, jakie nadaje każda beczka. W ten sposób tworzą whisky o smakach z całego spektrum.
Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony szkockiego producenta whisky Auchentoshan Distilery
Kup whisky od szkockiego producenta Auchentoshan Distilery w naszym sklepie internetowym