Twój koszyk jest pusty

Previous Next

wyszukiwanie zaawansowane +

Auchentoshan Distilery

[produkty]

W destylarni Auchentoshan ważne są daty. Przecież upływ czasu wyznacza szczyt dojrzewania whisky:

Założona w majątku Dunbartonshire w Auchentoshan w 1823 roku przez pewnego Thorne'a, inżyniera z Greenock, który wyprodukował między innymi gorzelnię. W 1878 roku Auchentoshan przeszedł na własność C.H. Curtis and Co Ltd. Również z Greenock i produkował około 50 000 galonów rocznie. W 1903 roku browary, gorzelnicy i sprzedawcy wina, George i John McLachlan przejmują destylarnię w Auchentoshan. W 1941 roku niemiecki nalot bombowy poważnie uszkodził destylarnię, niszcząc magazyn. Produkcja whisky została wstrzymana podczas II wojny światowej z powodu ataku na rzekę Clyde i jej stocznie. W 1960 roku destylarnia została nabyta przez J & R Tennent z Wellpark Brewery w Glasgow, który został wchłonięty przez Charringtons w 1964 roku, a później połączył się w Bass Charrington w 1967 roku. W 1969 roku Auchentoshan zostaje sprzedany firmie hotelarskiej Eadie Cairns, która zaczęła sprzedawać Auchentoshan jako single malt za pośrednictwem własnych hoteli i restauracji. W 1984 roku destylarnia została sprzedana Stanley P Morrison (później Morrison Bowmore) za 325 000 funtów. W 1994 roku Suntory kupuje Morrison Bowmore. W 2002 roku miała miejsce premiera Auchentoshan Three Wood. W 2013 roku zostaje wydany Auchentoshan Virgin Oak. W 2016 roku nowy porządek słodu zostaje wprowadzony wraz z Bartender’s Malt. W 2019 roku nastąpiło nowe wydanie pakietu. Wprowadzony zostaje nowy Bold Pack, przełamujący tradycyjne stereotypy słodowe i wzmacniający miejskie korzenie.

Jak powstaje whisky Auchentoshan, krok po kroku?

Znak firmowy - czysty, złożony charakter zaczyna się od słodu jęczmiennego. Delikatnie wypalony, całkowicie niepoddany obróbce cieplnej jęczmień pozwala na wyeksponowanie smaku Auchentoshan z gorzelni w Glasgow.

Mielą jęczmień tak, aby pasował do ich kadzi filtracyjnej. Bardzo ważne jest, aby został równomiernie zmielony grys skrobiowy, maksymalizując ilość skrobi, która w magiczny sposób przekształca się w cukry podczas zacierania. Cały ten twardy szczep oznacza świeżą, klarowną brzeczkę z kadzi filtracyjnej.

Zmielony, słodowany jęczmień - i czystą wodę - podają do kadzi filtracyjnej o temperaturze 63,5°C. Ciepło pomaga zamienić skrobie w cukier. Po dwóch nadzieniach są gotowi do fermentacji - trzecie nadzienie jest używane jako pierwsza woda w kolejnym zacierze.

Destylacja powoduje, że piwo jest destylowane od około 8% obj. alkoholu do 81%. Żadna inna szkocka destylarnia nie nalega na potrójną destylację każdej kropli - destylacja podwójnej whisky zwykle osiąga zaledwie 70% ABV. Historia Auchentoshan dotyczy Distillingu Different w celu stworzenia whisky Lowlands.

Ich beczki dębowe mają ogromny wpływ na smak - dlatego na ich wybór poświęcają dużo czasu i pieniędzy.

Jeśli trunek chce nazywać się Single Malt Scotch Whiskey, musi dojrzewać w dębie co najmniej przez trzy lata - nie krócej.

Ich whisky dojrzewa w beczkach po burbonie, sherry lub szlachetnym winie. Bezinteresowny akt recyklingu? Nie do końca. To niezbędny krok w tworzeniu Auchentoshan - duch i drewno współpracują ze sobą przez wiele lat, nadając kolor i smak gotowej whisky.

Nic więc dziwnego, że spędzają tyle czasu i wysiłku, wybierając dokładnie odpowiednie beczki - lub rzeczywiście, równoważąc niepowtarzalne smaki, jakie nadaje każda beczka. W ten sposób tworzą whisky o smakach z całego spektrum.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony szkockiego producenta whisky Auchentoshan Distilery

Kup whisky od szkockiego producenta Auchentoshan Distilery w naszym sklepie internetowym

PRODUCENCI PRODUKTÓW DOSTĘPNYCH W NASZYM SKLEPIE

Francois Voyer
Guy Lheraud Cognac
Roner
Loch Lomond
Karukera
Nikka
Blatons Vodka
Sazerac
Paul John Whisky
Louis de Lauriston
Drouin Calvados
Hampden
Padro Vermouth
Ron Barcelo
The Irishman
Tobermory
West Cork
Glenallachie
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Zapisz się do naszego newslettera!

Uzyskaj dostęp do sezonowych promocji. Odbierz swój rabat dla stałych klientów.

Kontakt

Wine & Spirits Market
ul. Jagielska 61B
02-886 Warszawa

tel. 515-258-661

email: biuro@spirits-market.pl